Kopaonik, Jošanička Banja, Djavolja Varoš, Kruševac, Vrnjačka Banja

Kopaonik (poznat i kao Srebrna planina) je najveći planinski masiv u Srbiji, udalje od Beograda 280km. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom Nacionalni park Kopaonik u okviru koga postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji. Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017m nmv. na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog naučnika po kome je dobio ime.

      

Jošanička Banja se nalazi na obroncima Kopaonika (24 km), u dolini reke Jošanice. Jošanička Banja se ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi, što joj uz podneblje, blizinu prelepih predela Kopaonika i Golije kao i dobru saobraćajnu infrastrukturu, omogućuje da bude značajna turistička destinacija na ovom kraju. Jošanička Banja ima 5 izvora mineralnih voda, koji se ubrajaju medu najtoplije u našoj zemlji.Glavni izvor daje 7 litara vode u sekundi i temperature je 78C. Đavolja Varoš je vrlo atraktivan prirodni fenomen koji se nalazi na jugu Srbije, oko 90 km jugozapadno od Niša. Čine je 202 kamene figure koje su nastale dugotrajnim radom prirode. Ovaj geomorfološki fenomen je jedinstven u Srbiji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sličnih pojava u Alpima, kao i u SAD, poznata "Bašta bogova", ali kule Đavolje Varoši su znatno veće i postojanije nego u evropskim zemljama, pa su samim tim najpoznatiji prirodni spomenik ove vrste u Evropi.Đavolja Varoš je 1995 god. Uredbom Vlade Republike Srbije proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena je u prvu kategoriju zaštite, a nalazi se I na tentativnoj listi UNESCO-a.

      

Kruševac je gradsko naselje u Rasinskom okrugu, udaljeno od Beograda 200km. Kruševac je kao svoju prestonicu podigao knez Lazar 1371. godine. Kruševac je jak privredni centar sa posebno razvijenom metalo-prerađivačkom i hemijskom industrijom. Tu je i fabrika alkoholnih i bezalkoholnih pića „Rubin“. Najznačajniji praznik za grad Kruševac svakako je Vidovdan, duboko ukorenjen u svesti stanovništva na ovim prostorima kao dan pogibije kneza Lazara u Kosovskoj bitci 1389. za očuvanje Srbijeprotiv Turaka Osmanlija. Vrnjačka Banja je najveća banja u Srbiji, udaljena je oko 200 km od Beograda. U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora, od kojih se za terapije koriste četiri, dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda. Preko cele godine, posebno u mesecima letnje turističke sezone.