Novi Sad, Sremski Karlovci, Palićko jezero

Novi Sad, glavni grad Vojvodine, je drugi po veličini grad u Srbiji. Nalazi se 75km severno od Beograda , autoput E75 vas vodi tamo za samo sat vremena. Za razliku od većine metropola u Evropi , tempo života je ovde usporen i bez stresa. Trg Slobode karakteriše rimo-katolicka crkva građena u Neo-gotičkom stilu iz 19.Veka. Petrovaradinska tvrđava je najpopularnije i najatraktivnije kulturno i istorijsko mesto u gradu. Lepo smeštena na visokoj steni, koja nadgleda Dunav, prvobitnoje sagrađena kao vojno utvrđenje Austrijanaca kako biojačali svoju odbranu protiv Turaka, ali danas je poznata po festivalu EXIT koji se održava u junu u okviru zidina.

      

Samo 11 km od Novog Sada, slikovit grad Sremski Karlovci bio je duhovni, kulturni i obrazovni centar Srbije preko 200 godina. Zgrade u baroknom stilu koje okružuju fontanu u centru grada su od ogromnog značaja za srpsku istoriju i kulturu. Najstarija srpska gimnazija se nalazi ovde.Vinogradi ovog područja dodaju značaj karakteru i prelepom pejzažu.Odlično vino se proizvodi u Sremskim Karlovcima.Starinski vinski podrumi ovog gradića privlače sve više i više posetilaca.

      

Palićko jezero, nalazi se 100km severno od Novog Sada, nudi nešto novo i inspirativno svake sezone. Istaknuti objekti koji postoje jos od početka 20. veka: Vodotoranj , Velika terasa , Ženski Lido i Muzički paviljon, prelepi park, dobro poznato jezero , mir i tišina čine Palić idealnim mestom za odmor i relaksaciju. Gastronomija Palića i okoline je dobro poznata po svojoj svestranoj ponudi, koja je mešavina različitih kultura i tradicija. Jedan od boljih načina uživanja u lokalnoj kuhinji je da je uparite sa najboljim pratiocem hrane, vinom. Postoji mnogo vinarija na raspolaganju ovde, a jedna od najprepoznatljivijih vinarija je Vinarija Zvonko Bogdan.